Αλέξης Τσίπρας: Το πακέτο νέων μέτρων και τα σχέδια για μόνιμες ελαφρύνσεις

featured image

«Η έξοδος από το Μνημόνιο έχει προσδώσει νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία και μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε τη νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβρη του 2018.

Μπορούμε τώρα να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο προσανατολισμένο όχι στην τρέχουσα συγκυρία αλλά στην επόμενη τετραετία με στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ενάρετο κύκλο στον οποίο έχει μπει η οικονομία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκειας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο φόντο των χθεσινών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του πρωτογενούς πλεονάσματος που έκλεισε στο 4,4% για το 2018 υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 0,9%

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαπιστώθηκε «η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για το τρέχον έτος καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφονται είναι υψηλότεροι από τον σχετικό μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι στο 1,3%».

Επίσης στον δημοσιονομικό τομέα διαπιστώθηκε ότι «και για το 2019 δημιουργείται μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί -παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει για πρώτη φορά δημοσιονομική επέκταση βάζοντας τέλος στην δεκαετή επιβολή λιτότητας».

Στη σύσκεψη, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «αναγνωρίστηκε επομένως η ανάγκη να συνεχιστεί και να βαθύνει η νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2018 στη ΔΕΘ με τη λήψη μόνιμων μέτρων φορολογικής και εισφοροδοτικής ελάφρυνσης αλλά και μέτρων αύξησης των κοινωνικών δαπανών (επίδομα ενοικίου, μόνιμες προσλήψεις).

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμήθηκε ότι μετά και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τις αποφάσεις για την νομοθέτηση των ρυθμίσεων των 120 δόσεων είναι αναγκαίο και εφικτό να ληφθούν νέα άμεσα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Η τελική εκτίμηση για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο αλλά και οι οριστικές αποφάσεις για τα μόνιμα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα (θα αφορούν και το 2019) θα ληφθούν σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Πεκίνο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.