Νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ: Στη Βουλή το νομοσχέδιο

featured image

Άρχισε σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που αφορά, μεταξύ άλλων, αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και συγχωνεύσεις πανεπιστημίων με ΤΕΙ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ανασυγκροτεί τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι θα προσφέρεται η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε κάποιες σχολές, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

Από πλευράς αντιπολίτευσης έχουν υπάρξει πολλές αντιδράσεις, ήδη, επί της διαδικασίας -σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο έχει έρθει στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος- αλλά και επί της ουσίας.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας κατήγγειλε ότι «στραγγαλίζεται ο δημοκρατικός διάλογος, συρρικνώνεται και ευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία».

«Ένα νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να ανασυντάξει τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και ταυτόχρονα να κάνει μια μεγαλόπνοη και μεγαλεπίβολη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, υποχρεούται να υποστεί τη βάσανο και τη διαδικασία του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού διαλόγου με άνεση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε: «δυστυχώς, έχει προσημειωθεί ο δημοκρατικός κοινοβουλευτικός διάλογος με τη βιασύνη την οποία επέδειξε ο υπουργός καθώς επικαλέστηκε τη δυνατότητα μιας συμπιεσμένης διαδικασίας, αυτής του επείγοντος». Η σκωπτική φράση του κ. Τζαβάρα ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρνει ως ψηφίσματα τα νομοσχέδια, προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του προεδρεύοντος Γιώργου Βαρεμένου.

«Ζήσαμε τη δημοκρατία κύριε Τζαβάρα, με το σχέδιο Αθηνά», σχολίασε ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος.

«Αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η ΝΔ έφερνε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το ένα μετά το άλλο νομοσχέδιο, το κάνει τώρα η ΝΔ», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει το νομοσχέδιο σε περίοδο που σχολεία και πανεπιστήμια είναι κλειστά, όπως άλλωστε έχει συμβεί με όλα τα σοβαρά νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας στο παρελθόν.

«Πριν από 1,5 χρόνο κάλεσα στο γραφείο μου τα κόμματα για να δούμε το ζήτημα της Γ΄ Λυκείου. Από τον Σεπτέμβριο του 2017, μόνο το Ποτάμι έστειλε συγκεκριμένες προτάσεις. Γιατί δεν εστάλη καμία πρόταση; Αυτό δεν είναι ευτελισμός του διαλόγου; Το πρόβλημα σας είναι ότι το νομοσχέδιο είναι μεγάλο; Έπρεπε να μας ζητήσετε να σας στείλουμε βοηθούς να σας βοηθήσουν στην ανάγνωση», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου και επισήμανε ότι το νομοσχέδιο βρισκόταν για μεγάλο διάστημα στη διαβούλευση, πυροδοτώντας αντιδράσεις.

«Ο κ. υπουργός επικαλείται τον μακρό χρόνο της διαβούλευσης. Η Βουλή δεν είναι όργανο που συμμετέχει στη διαβούλευση. Η Βουλή είναι κυρίαρχη έκφραση του κράτους που υλοποιεί τη λαϊκή κυριαρχία και συζητάει με δικά της μέσα και αποφαίνεται με συγκεκριμένο κυριαρχικό τρόπο», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Τζαβάρας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.