Η Μεγάλη Τετάρτη του Πογκμπά

featured image

Το βασικό πρόβλημα του Πογκμπά δεν ήταν ποτέ τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά. «Ο χαρακτήρας μετρά περισσότερο από το ταλέντο» έχει σημειώσει ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, που γινόταν έξαλλος όποτε άκουγε ότι το «μεγαλύτερο λάθος του ήταν που τον άφησε να φύγει». Ο Γάλλος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά την βαριά ήττα από την Έβερτον, με ένα μεγάλο ποσοστό των παρατηρητών να τα βάζει μαζί του. Ο Τζέιμι Κάραγκερ προέτρεψε την Γιουνάιτεντ να τον πουλήσει, τονίζοντας πως δεν αμφισβητεί την παγκόσμια κλάση του, αλλά τον προβληματίζει το γεγονός ότι είναι ή του ύψους ή του βάθους. Τα διεθνή ρεπορτάζ παράλληλα απογείωσαν ξανά τη φημολογία γύρω από το όνομά του.

Το Telefoot έγραψε ότι οι συζητήσεις του με τη Ρεάλ Μαδρίτης είναι πολύ προχωρημένες και η As συνέχισε το ρεπορτάζ, υποστηρίζοντας ότι για τον κόσμο είναι ήδη «κόκκινο πανί» καθώς αρνήθηκε να τους χαιρετήσει στο Λίβερπουλ και αποκαλύπτοντας ότι η Γιουνάιτεντ τον πιέζει να ξεκαθαρίσει δημόσια την κατάσταση. Η Tuttosport, από την πλευρά της, τον στέλνει στη Γιουβέντους. Το βάρος για το αδιέξοδο της φετινής χρονιάς, σε συνδυασμό με τα μεταγραφικά σενάρια και τον ήδη γνωστό σε όλους συχνά προβληματικό χαρακτήρα του Γάλλου, κάνει το μείγμα εκρηκτικό.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094805172-0"); });

Στη φετινή, δύσκολη χρονιά για τους «Κόκκινους Διαβόλους» όμως το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης δεν είναι ατομικό, αλλά συλλογικό. Ξεκινά από τα πάνω κι στο τέλος φτάνει στους παίκτες, που έγινε σαφές στις πρώτες εβδομάδες του Σόλσκιερ ότι ήταν απόλυτα επηρεασμένοι από το τοξικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί με τον Ζοσέ Μουρίνιο. Κι ο Πογκμπά; Προφανώς δεν έχει κάνει όσα μπορεί, όμως ο Γάλλος μέσος είχε καλές εμφανίσεις με τον Ερέρα να αναλαμβάνει «βρώμικο» ρόλο στο πλευρό του, ενώ είναι ο πρώτος παίκτης σε γκολ (13) και ασίστ (9) των «Κόκκινων Διαβόλων» στην Premier League. Έχει ενδιαφέρον πως ακόμα και στη συντριβή από την Έβερτον δημιούργησε τέσσερις ευκαιρίες, είχε 4/6 βαθιές μπαλιές, 100% επιτυχίας στις ντρίμπλες και 8/13 κερδισμένες μονομαχίες.

Στη φετινή Γιουνάιτεντ είναι πρώτος σε γκολ, ασίστ, πάσες, σουτ, επαφές. Η αλήθεια είναι όμως ότι στα μεγάλα ματς είναι απών, όντας κομμάτι της συλλογικής ανεπάρκειας και δεν έχει καταφέρει να να χτίσει πάνω στο ταλέντο του, όμως παραμένει μια μονάδα με τεράστια ικανότητες. Ο Γκάρι Νέβιλ διαφώνησε με τον Κάραγκερ, τονίζοντας ότι μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής στην επόμενη ημέρα: «Είναι ηγέτης. Είναι στην πραγματικότητα καλός τύπος. Κοιτάξτε, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ερημιά... Ο Πογκμπά έχει τη δυνατότητα να κουβαλήσει την Γιουνάιτεντ σε αυτή την ερημιά. Πιστεύω ότι μπορείς να χτίσεις μια ομάδα τριγύρω του. Αυτό που πρέπει να αποφασίσει είναι αν θέλει να είναι ο παίκτης που θα επαναφέρει τη Γιουνάιτεντ πίσω στην κορυφή. Έχει την ικανότητα να το κάνει. Είναι ο ένας παίκτης της ομάδας που διαθέτει παγκόσμια κλάση».

Μια μέρα πριν το ντέρμπι που θα κρίνει τον φετινό τίτλο, με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Σίτι, ο πρωταθλητής κόσμου βγήκε στον «αέρα» του SkySports θέλοντας να δείξει αίσθημα ευθύνης: «Ο τρόπος που παίξαμε και η απόδοση η δική μου, της ομάδας, όλων αποτελεί έλλειψη σεβασμού. Δεν σεβαστήκαμε τους εαυτούς μας, τον σύλλογο ή τους οπαδούς». Αποκάλυψε ότι στα αποδυτήρια οι παίκτες άφησαν μόνο την τεχνική ηγεσία να μιλήσει και υπογράμμισε μια συγκεκριμένη λέξη. Αντίδραση. Εδώ και τώρα. Μπορεί να γίνει πράξη;

Η αλήθεια είναι πως η εικόνα των δύο ομάδων δεν προδιαθέτει για κάτι τέτοιο. Υπάρχουν όμως κάποιες λεπτομέρειες που ενδέχεται να κάνουν τη διαφορά και να δώσουν στον Πογκμπά την δυνατότητα να κάνει πράξη την αντίδραση που τόσο έδειξε ότι επιθυμεί. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Γιουνάιτεντ ήταν εκείνη που χάλασε πέρσι τη γιορτή τίτλου των «Πολιτών», γυρίζοντας το ματς από 0-2 σε 3-2, με τον Πογκμπά να πετυχαίνει δύο γκολ.

Όπως και στο περσινό ματς, η Σίτι δεν θα έχει στη διάθεσή της τον Κέβιν Ντε Μπρόινε. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα επιβεβαίωσε ότι λόγω μυϊκού τραυματισμού ο Βέλγος θα χάσει το παιχνίδι με τη συμπολίτισσα. Ο ρόλος του Ντε Μπρόινε -τον οποίο πέρυσι ο Γιουπ Χάινκες χαρακτήρισε ως τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο- στο σχέδιο του Γκουαρδιόλα και τα όσα κάνει μέσα στο γήπεδο είναι πολύ δύσκολο να αναπληρωθούν. Όλα δείχνουν ότι ο Καταλανός θα επιλέξει στον άξονα ένα περισσότερο αμυντικογενές τρίγωνο, με ταυτόχρονη παρουσία των Γκιντογκάν, Φερναντίνιο, το οποίο ναι μεν θα αφήνει λιγότερους χώρους στον άξονα σε κατάσταση άμυνας, όμως υστερεί στο επιθετικό τρανζίσιον και στον τρόπο που η Σίτι εκμεταλλεύεται τους χώρους όταν βρίσκονται παράλληλα στην 11άδα ο Ντε Μπρόινε με τον Σίλβα.

Το γεγονός αυτό επιτρέπει στους αντίπαλους κεντρικούς μέσους μεγαλύτερη ελευθερία, όπως είχε άλλωστε συμβεί και στην προ έτους αντεπίθεση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η δράση στο επιθετικό 1/3 και η ελευθερία ταιριάζει περισσότερο στον Πογκμπά, από το να κρατά τη θέση του και να πρέπει να συνεργάζεται στην κάλυψη χώρων που θα εμποδίσει τη Σίτι να κάνει το παιχνίδι της όταν όλα τα όπλα της βρίσκονται στο χορτάρι.

Λαβωμένη, με το βάρος των τριών σερί αναμετρήσεων με τους πολεμιστές του «Ποκετίνο» και του αποκλεισμού για μια ακόμα χρονιά στο Champions League, το παιχνίδι με τη Γιουνάιτεντ είναι όλη η χρονιά για τους Citizens. Η ομάδα του Πεπ έχει δείξει μεγάλη συνέπεια στη διαχείριση των σημαντικών αγώνων. Ένα ντέρμπι είναι όμως πάντα ντέρμπι και με τους αστάθμητους παράγοντές του, ποτέ δεν πρέπει να λαμβάνεται τίποτα ως δεδομένο. Κι αυτοί οι αστάθμητοι παράγοντες ίσως να αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να δώσει ο Πογκμπά τις απαντήσεις του προς πάσα κατεύθυνση, να βγει ξανά μπροστά και να κρίνει ένα μεγάλο παιχνίδι. Το χρωστά, πρώτα απ" όλα, στον εαυτό του και στον προπονητή που γνωρίζει από μικρό παιδί, ανεξάρτητα με τη φανέλα που θα φορά του χρόνου.

Πηγή: gazzetta.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.