Πολιτική θύελλα για τα σχόλια Πολάκη για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο

featured image

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή με αφορμή τις αναρτήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη κατά του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη μετά το Πάσχα, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι θα μετατρέψει τη συζήτηση σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

Όλα ξεκίνησαν Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σχολίασε μια ανάρτηση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου γράφοντας: «Αν διεκδικούσες ΙΣΕΣ ευκαιρίες κύριε Κυμπουρόπουλε, να έβαζες χαρτιά για να προσληφθείς επιμελητής Β στο ΕΣΥ με κρίση από συμβούλιο όπως οι άλλοι γιατροί και όχι έτσι : (όπως δικαιουσουν ως ΑΜΕΑ) ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΚΡΙΜΑ να λες αυτά που λες!!!»

Τα όσα έγραψε προκάλεσαν αντιδράσεις, όμως ο κ. Πολάκης συνέχισε την κριτική του στον κ. Κυμπουρόπουλο, απαντώντας σε χρήστες του Facebook που σχολίαζαν την επίμαχη ανάρτησή του. Σε μια από τις απαντήσεις του αναφέρει χαρακτηριστικά: «O κύριος Κυμπουρόπουλος προσβάλλει τα ΑΜεΑ, όχι εγώ».

Η απάντηση Κυμπουρόπουλου

«Με εξέπληξε δυσάρεστα η επίθεσητου κυρίου Πολάκη. Και ακόμη περισσότερο, με στεναχώρησε η κάλυψη που του παρείχε ο κύριος πρωθυπουργός», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Και προσθέτει: «Ομολογώ πως δεν ξέρω τα παιχνίδια της πολιτικής. Παραμένω ένας άνθρωπος που μπήκε σε αυτήν την διαδικασία γιατί έχω όνειρα και ελπίδα. Έτσι θα πορευτώ προσωπικά, πιστεύοντας πως καμία πολιτική αντιπαράθεση δεν πρέπει να ξεπερνά τα όρια».

Καταλήγοντας, ο κ. Κυμπουρόπουλος σημειώνει: «Πολιτική χωρίς ανθρωπιά δεν γίνεται. Και όσο μπορώ, γι’ αυτό θα παλέψω».

Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Πολάκη

Πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας θα κατατεθεί μετά το Πάσχα.

«Ντροπή σας που στηρίζετε σιωπηλά τον κ. Πολάκη» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, με αφορμή τα σχόλια του κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε την ομιλία του για την Παιδεία και περιορίστηκε μόνο στο σχόλιό του για την επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κατά του υποψηφίου ευρωβουλευτή της ΝΔ.

«Ντιμπέιτ δεν ήθελες κύριε Τσίπρα; Θα το έχεις εδώ στη Βουλή και πάρε τον Πολάκη αγκαλιά. Εξάλλου ένα και το αυτό είστε» είπε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας: Θα μετατρέψω την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Οποτεδήποτε ο κ. Μητσοτάκης καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον οποιουδήποτε υπουργού, θα τη μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι προσπαθεί να «δραπετεύσει» από την πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση μαζί του για τα κρίσιμα και μεγάλα ζητήματα, καταφεύγοντας σε ένα σπάνιο και πρωτοφανή «επικοινωνιακό αντιπερισπασμό».

«Ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι θα δώσει μία κορυφαία μάχη και επιχείρησε έναν σπάνιο, για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, πρωτοφανή θα πω εγώ, επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, μία μόλις μέρα μετά τη δημόσια πρόσκλησή μου», είπε παίρνοντας το λόγο ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Άλλωστε, βρισκόμαστε και τυπικά από αύριο εντός της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου. Και μία μόλις μέρα μετά τη δημόσια πρόσκλησή μου σε μια πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση για τα όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους Ελληνες πολίτες, τον ελληνικό λαό -δηλαδή για τα θέματα της Ευρώπης, της οικονομίας, τα κρίσιμα εθνικά θέματα, τα κοινωνικά θέματα που απασχολούν τον τόπο, τους πολίτες, τους ψηφοφόρους- ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε έναν αντιπερισπασμό που αναδεικνύει τον πανικό στον οποίο βρίσκεται και ο ίδιος και το επικοινωνιακό του επιτελείο, προκειμένου εκ νέου να δραπετεύσει από μια πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση για τα κρίσιμα ζητήματα. Και ανέβηκε σε αυτό το βήμα ο κ. Μητσοτάκης για να προαναγγείλει ότι θα καταθέσει μετά τις διακοπές του Πάσχα πρόταση δυσπιστίας σε έναν υπουργό της κυβέρνησης».

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι προφανές ότι επιχειρεί με εαυτόν τον τρόπο να αποφύγει τη συζήτηση για τα κρίσιμα και τα μεγάλα και επιθυμεί να βάλει στο επίκεντρο της κουβέντας το εάν το ύφος του Πολάκη είναι καλό ή κακό, εάν είναι ευγενής ή αγενής, καθώς κατάγεται και από τα Σφακιά και γνωρίζει, είναι και κοντοχωριανοί, το ύφος το αψύ των Σφακιανών», συνέχισε και προσέθεσε: «Και θέλει να συζητάμε γι" αυτό, όχι για τα επιδόματα που θέλετε να καταργήσετε, όχι για το Δώρο των Χριστουγέννων που θέλετε να καταργήσετε, όχι για την οικονομία η οποία βγαίνει από την κρίση, όχι για τα θαλασσοδάνεια τα οποία θέλετε να κουκουλώσετε.

Ε, λοιπόν, εμείς δεν θα σας κάνουμε τη χάρη, κύριοι συνάδελφοι. Ενημερώστε τον κ. Μητσοτάκη, τον αρχηγό σας ότι οποτεδήποτε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον μέλους της κυβέρνησης σε αυτή εδώ την αίθουσα, θα μετατρέψω τη συζήτηση σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Και θα συζητήσουμε για τα μεγάλα και τα κρίσιμα, όχι αυτά που θέλετε εσείς. Θα έρθει εδώ ο κ. Μητσοτάκης να μας πει γιατί θέλει να καταργήσει το Δώρο των Χριστουγέννων, γιατί θέλει να μειωθεί αντί να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, γιατί θέλει ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, γιατί θέλει να κουκουλώσει τη Novartis και τα θαλασσοδάνεια. Για αυτά θα δώσετε λογαριασμό και θα απαντήσετε. Οποτεδήποτε καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας εναντίον μέλους της κυβέρνησης ή συνολικά της κυβέρνησης -δεν το τολμάτε- εδώ θα συζητήσουμε εφ" όλης της ύλης. Μπροστά στον ελληνικό λαό. Για του πού φέρατε τη χώρα, πού την καταντήσατε και πώς εμείς τη βγάζουμε από την κρίση. Αυτό το πικρό ποτήρι θα το πιείτε, θα το πιείτε μέχρι τέλους».

Ο πρωθυπουργός έκανε νέα παρέμβαση μετά την τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα και είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα συζητήσουμε για τον Πολάκη, θα συζητήσουμε για τους πολλούς, για τα πολλά, για τους πολλούς που υποφέρουν και βγαίνουν από την κρίση .

Αν για σας ντροπή για τη δημοκρατία και για την αξιοπρέπεια είναι το ύφος και το ήθος του καθενός μας, εγώ θέλω να σας πω ότι το ύφος και το ήθος του καθενός μας μετριέται με την εντιμότητά του. Ντροπή για τη Δημοκρατία είναι τα θαλασσοδάνεια που δίνονταν νύχτα με τροπολογίες σε αυτή εδώ τη Βουλή, οι μίζες όλης της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, η διαφθορά, η διαπλοκή, το γεγονός ότι στα μεγάλα προβλήματα εσείς προσφεύγετε σε έναν αντιπερασπασμό που δεν σας τιμά. Δεν σας επιτρέψουμε αν εκτρέψετε τη συζήτηση εκεί όπου εσείς επιθυμείτε να την εκτρέψετε. Δεν θα σας επιτρέψουμε να αποφύγετε όλα αυτά που θέλετε να αποφύγετε σαν ο διάολος το λιβάνι».

Νίκος Φίλης: Όσα είπε δεν εκπροσωπούν το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ

«Πιστεύω ότι ο κ. Πολάκης αδικεί τον εαυτό του με όσα είπε και αδικεί και το έργο του το κυβερνητικό στον τομέα της υγείας. Δεν εκπροσωπεί με όσα είπε βεβαίως το δημοκρατικό ήθος του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο βουλευτής Νίκος Φίλης, για τα όσα έχει πει ο Παύλος Πολάκης για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

«Θα αναφερθώ σ ’ένα θέμα και πιστεύω ότι διερμηνεύω τις απόψεις των συναδέλφων και είναι προσωπική μου πρωτοβουλία. Και αναφέρομαι στις δηλώσεις Πολάκη. Πιστεύω ότι ο κ. Πολάκης αδικεί τον εαυτό του με όσα είπε και αδικεί και το έργο του το κυβερνητικό στον τομέα της υγείας. Δεν εκπροσωπεί με όσα είπε βεβαίως το δημοκρατικό ήθος του ΣΥΡΙΖΑ. Αδικεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει τον αγώνα των οικογενειών τους και των ίδων των ΑμΕΑ για μια ισότιμη θέση στην κοινωνία μας. Και πιστεύω ότι πρέπει να βρει τρόπο να επανορθώσει αυτή την αστοχία του», είπε ο κ. Φίλης.

Πολάκης: Προσπάθεια στοχοποίησής μου από τον Μητσοτάκη

Σε δήλωση σχετικά με το θέμα του Στέλιου Κυμπουρόπουλου προχώρησε από το περιστύλιο της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος τόνισε ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαστρέβλωσαν τα λόγια του. Αναλυτικά ο κ. Πολάκης επεσήμανε: "Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε νιώθω την ανάγκη να κάνω την εξής δήλωση. Αντιπαρέρχομαι την προσπάθεια συνειδητής στοχοποίησης από τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά και διαστρέβλωσης των όσων έγραψα και επανέρχομαι στην πολιτική ουσία του ερωτήματος. Ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που υπηρετούμε και χτίζουμε οφείλει να θεσμοθετεί θετικά μέτρα άρσης των διακρίσεων υπέρ των ατόμων με αναπηρία. Αυτό δημιουργεί την κοινωνία των ίσων ευκαιριών.

Άρα το ερώτημα που προκύπτει προς τη ΝΔ και τον υποψήφιο ευρωβουλευτή κ. Κυμπουρόπουλο είναι αν τα θετικά μέτρα, όπως είναι τα μόρια, τα επιδόματα, οι ειδικές διαδικασίες για την πρόσληψη και άλλες ανακουφιστικές διατάξεις, αν αυτά τα θεωρούν χάρες που θέλουν να τα καταργήσουν ή αν είναι η ουσία της κοινωνικής πολιτικής η οποία υπηρετεί ένα σύννομο κοινωνικό κράτος και συμβάλλει στην άρση των διακρίσεων και τη δημιουργία της κοινωνίας των ίσων ευκαιριών για τα ΑμεΑ. Εγώ διατύπωσα μία πολιτική κριτική σε μια δήλωση η οποία έλεγε κάποια πράγματα, από τη στιγμή που ορθώς κάνει ο κ. Κυμπουρόπουλος και εκτίθεται στο πολιτικό πεδίο.

Το ερώτημα είναι αυτό που διατύπωσα πριν. Αυτά τα θετικά μέτρα άρσης των διακρίσεων, αν τα θεωρούν χάρες που θέλουν να τα καταργήσουν. Αυτό είναι το ουσιαστικό ερώτημα πέρα από την όποια διαστρέβλωση προσπαθεί να κάνει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα της αντιπαράθεσης που υπάρχει αυτήν τη στιγμή» είπε ο κ. Πολάκης.

Αντώνης Ρέλλας για Πολάκη: Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, δεν χρειάζεται αυτόκλητους σωτήρες

Θέση για το θέμα που προέκυψε μετά την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο, πήρε με δήλωσή του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Ρέλλας, ο οποίος επίσης είναι ΑμεΑ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρέλλας, αναφέρει στη δήλωσή του:

«Ο συνανάπηρος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, δεν χρειάζεται αυτόκλητους σωτήρες και ξέρω ότι θα υπερασπιστεί μόνος του τα λεγόμενά του για αυτό και προτιμώ να μη σπεύσω να κάνω πραγματολογική ανάλυση της δήλωσής του.

Ούτε θα μπορούσα βέβαια ποτέ να υπερασπιστώ την πρακτική του αναπληρωτή υπουργού Υγείας να δημοσιεύσει κάτω από τη δήλωση του Στέλιου το ΦΕΚ διορισμού του σε προσωποπαγή θέση.

Θα πω μόνο πως, αν ο Στέλιος ήθελε να αναπτύξει τη δήλωσή του, θα του πρότεινα να φροντίσει να αναφερθεί σε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα έπρεπε να υπάρχουν, ώστε να μη χρειάζεται κανένας και καμία από εμάς, συμπεριλαμβανομένου του Στέλιου, να κάνει χρήση όσων ευνοϊκών διατάξεων υπάρχουν για ανθρώπους με βλάβες. Γιατί προφανώς όλοι οι ανάπηροι και ανάπηρες συμφωνούμε στο ότι οι ίσες ευκαιρίες δεν συμπυκνώνονται σε επιδοματική πολιτική, ποσόστωση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ίσως διορισμό στο δημόσιο.

Αν το ελληνικό κράτος δομηθεί με τρόπο που κάθε ανάπηρος άνθρωπος θα έχει ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα κοινωνικά αγαθά, θα πάψουμε και στη χώρα μας να θεωρούμε ηρωισμό - αν όχι θαύμα - την πρόοδο και διάκριση μιας κωφής δικηγόρου στο χώρο της εργασίας της, θα σταματήσει να μας δημιουργεί ρίγη συγκίνησης ο χρήστης αμαξιδίου που φροντίζει και παίζει με τα παιδιά του στο πάρκο, δεν θα απορούμε που ο τυφλός γείτονάς μας μπορεί να ζει αυτόνομα στο διαμέρισμά του.

Τότε μόνο θα μπορέσουμε να κρίνουμε τον Στέλιο, τον Αντώνη και τον κάθε ανάπηρο υποψήφιο ισότιμα με τους υπόλοιπους για τις πολιτικές τους θέσεις και τη δημόσια δράση τους και όχι με βάση τη βλάβη τους.

Αντώνης Ρέλλας

Σκηνοθέτης – Ανάπηρος ακτιβιστής  Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ»

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.