Το μεγαλόπνοο πλάνο των Μίλαν και Ίντερ για τη νέα τους έδρα

featured image

Αποτελεί μια από τις παραδοσιακές αντιπαλότητες στην Ιταλία, αλλά Μίλαν και Ίντερ έχουν αποδείξει σε πολλές περιστάσεις και για πολλούς (και διάφορους λόγους) ότι είναι πάντα ανοικτές σε μεταξύ τους συνεργασίες. Η μεγαλύτερη σύμπραξή τους έχει να κάνει με τη χρησιμοποίηση του γηπέδου στην περιοχή του Σαν Σίρο, το «Τζουζέπε Μεάτσα», που μπορεί να κατεδαφιστεί, ωστόσο οι δύο σύλλογοι φα φτιάξουν νέο, που επίσης θα χρησιμοποιούν από κοινού.

Τις τελευταίες ημέρες έτρεξαν οι εξελίξεις και αποφασίστηκε ότι το χωρητικότητας 80 χιλιάδων γήπεδο θα δώσει τη θέση του σε ένα καινούριο, το οποίο θα ανεγερθεί λίγα μέτρα μακριά από το ήδη υπάρχον. Το φιλόδοξο αυτό πρότζεκτ ήταν μια ιδέα του CEO των «ροσονέρι», Ιβάν Γκαζίδη, το οποίο ενέκριναν οι άνθρωποι των «νερατζούρι», που ήδη άρχισαν να κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094805172-0"); });

Τα σχέδια για την κατασκευή της νέας -κοινής- έδρας αρχίζουν να παίρνουν μορφή και πλέον η πρωτεύουσα της Λομβαρδίας αρχίζει να ετοιμάζεται με μεγαλοπρέπεια, όπως επιβάλλουν αυτές οι καταστάσεις, για να υποδεχθεί ένα από τα νέα της «στολίδια». Οι δύο αντίπαλοι και ταυτόχρονα συνεργάτες τρέχουν τις διεργασίες και η εντύπωση που δίνεται, σύμφωνα με την Gazzetta dello Sport, είναι πως κανείς δεν θέλει να χαθεί χρόνος.

Η εθνική τράπεζα της Ιταλίας είναι δεδομένο πως θα χρηματοδοτήσει το εγχείρημα, ενώ πολλές είναι οι εταιρείες -εγχώριες και από το εξωτερικό- που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρότζεκτ. Μάλιστα, το ρεπορτάζ αναφέρει πως πολλές πολυεθνικές έχουν ήδη εξασφαλίσει την προσβασιμότητά τους στο σπονσοράρισμα που αφορά το έργο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένα «χειροπιαστό» σχέδιο, αλλά ήδη έχουν μπει κάποιες… συντεταγμένες, πάνω στις οποίες θα υπάρξουν οι σταθερές του έργου. Όπως αναφέρεται, θα αφορά μια πολυσύνθετη αθλητική υποδομή, η οποία δεν θα περιορίζεται απλώς στο γήπεδο, αλλά θα μετατραπεί σε ένα από τα κεντρικά σημεία του Μιλάνου, με την περιοχή του Σαν Σίρο να πρασινίζει. Το εγχείρημα του γκρεμίσματος του παλιού γηπέδου και της κατασκευής του νέου υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 300 εκατομμύρια. Μάλιστα, εάν προχωρήσουν και τα άλλα φιλόδοξα σχέδια (στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή των γραφείων για τους δύο συλλόγους), δεν αποκλείεται να φτάσει το συνολικό κόστος στα 600 εκατ. ευρώ.

Για το φιλόδοξο αυτό πλάνο ρωτήθηκε και ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ο οποίος βλέπει με θετικό μάτι τη φιλοδοξία των Ίντερ και Μίλαν, αλλά έχει εκφράσει και τους ενδοιασμούς του ως προς ένα κομμάτι. Μάλιστα, με χθεσινή του τοποθέτηση άφησε να εννοηθεί ότι… θα ρίξει άκυρο στα έργα.

«Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να χάσουμε την ιδιοκτησία του γηπέδου (του ήδη υπάρχοντος). Μπορούν να μας το παραδώσουν σε εμάς, μέσω μιας μακροπρόθεσμης παραχώρησης. Η Ίντερ και η Μίλαν κάνουν εκτιμήσεις από οικονομικής και χρηματοοικονομικής άποψης. Η κατασκευή ενός νέου σταδίου θα κοστίσει περίπου 500-600 εκατομμύρια ευρώ και πιστεύω ότι αξιολογούν επίσης το κόστος μίας πιθανής ανακαίνισης», επισήμανε σχετικά.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μόνο ένας περιορισμός που βάζω στο όλο αυτό πλάνο: Δεν μπορούμε να χάσουμε το γήπεδο ως δήμος, γιατί ο χώρος αυτός ανήκει σε αυτόν. Ειλικρινά, δεν μπορώ να πω ποια θα είναι η λύση, αλλά τους καλώ να υποβάλουν πρόταση».

Όπως και να έχει, ο κόσμος των δύο ομάδων πιέζει τον Σάλα για να μην μπει εμπόδιο σε ένα τέτοιο έργο, ενώ αρκετές είναι και οι φωνές που λένε να μην κατεδαφιστεί το «Τζουζέπε Μεάτσα», προκειμένου να μείνει… όρθιο και ανακαινισμένο ως μνημείο.

Για το όλο θέμα ζητήθηκε και η άποψη του μεγαλομετόχου της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι. «Είναι ένα γήπεδο που είναι γεμάτο και σήμερα, είναι εκπληκτικό. Από εκεί και πέρα, πρέπει να ληφθεί υπόψη τι το κάνει μοντέρνο, να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κόσμου, ώστε να μπορείς να το χρησιμοποιείς με όλους τους τρόπους, χορηγοί για τις υπηρεσίες και χώροι. Υπό αυτήν την έννοια, πρέπει να πω ότι η ηλικία του Σαν Σίρο φαίνεται.

Υπάρχει από το 1925 και αν έπρεπε να επιλέξω, θα επέλεγα μια σύγχρονη εγκατάσταση, κάτι εντελώς νέο. Δεν μπορείς να είσαι νοσταλγικός όταν βλέπεις τις καινοτομίες, την εξέλιξη, τα πράγματα που πρέπει να προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες για να παίξεις ποδόσφαιρο στον σημερινό κόσμο. Πρέπει να έχεις ένα γήπεδο που ζει 365 μέρες τον χρόνο».

Όσο για το τι θα έκανε ο ίδιος, απάντησε: «Αν έπαιρνα εγώ την απόφαση, θα έκανα τα πάντα για να έχω ένα εντελώς νέο γήπεδο. Πιστεύω, βασικά, ότι ο καθένας θα ήθελε το δικό του. Σκέφτομαι τη Λίβερπουλ και την Εβερτον, το Μάντσεστερ με τα δύο γήπεδα επίσης, πόλεις που είναι παρόμοιες ή και μικρότερες από το Μιλάνο. Εγώ, πάντως, θα ήθελα το γήπεδο αποκλειστικά για την ομάδα και το κλαμπ που εκπροσωπώ, οπότε είμαι υπέρ του να έχει το δικό της η Ιντερ και το δικό της η Μίλαν».



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.