Λαφαζάνης: Ο Τσίπρας μου χρέωσε την υπόθεση του Νομισματοκοπείου

featured image

Για συμβιβασμό πολύ πριν το 2015 κατηγόρησε μέσω τηλεοπτικών του δηλώσεων τον Αλέξη Τσίπρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας αναφέρθηκε και στην πρόταση «δανεισμού» από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου, με το ποσό των 22 δισ. ευρώ που είχε η Τράπεζα της Ελλάδας, την οποία είχε καταθέσει ο ίδιος το 2105 και παρουσιάστηκε ως «ριφιφί στο νομισματοκοπείο».

Όπως εξήγησε στο Action24 ο κ. Λαφαζάνης, η εν λόγω πρόταση αφορούσε τα ακυκλοφόρητα χαρτονομίσματα που είχε στην κατοχή της η Τράπεζα της Ελλάδας και σύμφωνα με τον ίδιο «ήταν η μόνη που υπήρχε στο τραπέζι», σε μία περίοδο κατά την οποία η χώρα βρέθηκε στο κενό, με τις τράπεζες να κλείνουν και τον πρωθυπουργό να κάνει δημοψήφισμα για να βρει διέξοδο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

Αρχικά, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι «με χρέωσε ο Τσίπρας αυτήν την ιστορία. Από εκεί και πέρα άρχισε να το διακινεί ο Τύπος ως κατηγορία εις βάρος μου, αυτήν τη γελοιότητα που δείχνει ότι υπάρχει στην πολιτική ζωή και στη δημοσιογραφία ένας εσμός. Πώς μπορούσα να έχω εγώ παρουσία στο Νομισματοκοπείο; Τι ήταν δυνατό εγώ να κάνω εκεί; Αυτή ήταν τρέλα…».

«Αυτό που πρότεινα εγώ, ήταν απλό. Η Ελλάδα είχε φτάσει στο αμήν. Έπρεπε να είχαμε προετοιμαστεί για εναλλακτικές λύσεις. Έκανα τις προτάσεις μου, αλλά δεν ίδρωνε ούτε το αυτί του Τσίπρα, ούτε του Βαρουφάκη. Δεν ήθελαν να ακούσουν ούτε την ιδέα να φύγουμε από το ευρώ. Όταν φτάσαμε στο αμήν, μου είπε "δεν έχουμε άλλη λύση. Σε δύο εβδομάδες τα ΑΤΜ δεν θα δίνουν τίποτα στον ελληνικό λαό". Ζούσαμε έναν άθλιο εκβιασμό, της πιο άθλιας τράπεζας που έχει βγάλει ένα άθλιο σύστημα και το έκτρωμά του που λέγονται Ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μας έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό, ή να υπογράψουμε ή να πεθάνουμε».

Με τον γραμματέα της ΛΑΕ να τονίζει: «Είχα πει στον Τσίπρα να μην υπογράψουμε. Ότι υπάρχει εναλλακτική λύση», διευκρινίζοντας πως αυτά ήταν «τα αποθέματα, τυπωμένα νομίσματα, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Να δοθεί χρήμα έτοιμο, για να λειτουργήσει η οικονομία. Ο Τσίπρας δεν ήξερε πως αυτά τα λεφτά υπάρχουν». Και είπε πως μετέφερε στον πρωθυπουργό ότι «δεν τα θέλουμε όλα. Ένα μικρό μέρος θα πάρουμε ως δάνειο, που θα λειτουργούσε σαν γέφυρα, για να μπορέσουμε με βάση το ευρωπαϊκό επιτόκιο να περάσουμε στο εθνικό νόμισμα».

Ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιλέξει το δρόμο που ακολούθησε μετά το δημοψήφισμα πολύ πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα, υποστήριξε πως όλα είχαν κλείσει σχετικά με όσα ακολούθησαν το φθινόπωρο του 2013 και το φθινόπωρο του 2014.

Ανέφερε, επίσης, πως στο ταξίδι στο Όστιν οι πληροφορίες ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση εκείνη την περίοδο και με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, συζητώντας το θέμα της ελληνικής κρίσης. Εκεί φέρεται να του είχε μεταφερθεί «ευθέως πως θα έχει την αμέριστη στήριξή του, εάν δεν διαταράξει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Και αυτό θα σήμαινε οτιδήποτε χρειαζόταν για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Όλα αυτά, βέβαια, λόγια, επειδή δεν υπήρξαν δεσμεύσεις και εγγυήσεις.

Επίσης, επισήμανε ότι μεγάλη επίδραση στον τρόπο με τον οποίο χάραξε την πολιτική του ο κ. Τσίπρας έπαιξε ρόλο και το Κόμο, όπου εκεί «είδε όλη την ευρωπαϊκή ελίτ. Η πίεση ήταν αποφασιστική και οι υποσχέσεις μεγάλες. Άπειρος τότε, έβλεπε με δέος όλα αυτά που έγιναν εκεί και αυτό επέδρασε καταλυτικά και δημιούργησε μια άλλη κατάσταση», για να συμπληρώσει και πως και ως πρωθυπουργός «δεν ήταν προετοιμασμένος ούτε ψυχολογικά ούτε ιδεολογικά για όλα όσα ακολούθησαν».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.