Έντονες ανησυχίες Τσίπρα για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία

featured image

Μήνυμα με αποδέκτη την Αλβανία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά την ελληνική μειονότητα στη γείτονα χώρα, αφήνοντας μάλιστα υπόνοιες για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας της ΕΕ.

«Θα ήμουν ευτυχής να μπορούσα να πω το ίδιο και για την Αλβανία. Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα δυστυχώς κάποιες εξελίξεις που δυστυχώς δεν μας ικανοποιούν. Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μία εξέλιξη αρνητική σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Συνεπώς είναι μια υπόθεση, η οποία δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως, αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε νομίζω ότι δεν υπάρχουν. Ελπίζω να διαψευστώ».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, «δεν είμαστε δογματικοί, βλέπουμε την κάθε χώρα ξεχωριστά, βλέπουμε τις προόδους που κάνει, βλέπουμε τα βήματα αλλά θα πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, την οποία στηρίζουμε σταθερά, όπως είπε. «Η είσοδος στην ΕΕ παραμένει βασική προτεραιότητα για τη χώρα αυτή, η οποία πιστεύω θα πρέπει να ενθαρρυνθεί. Έχει ήδη καταφέρει πολλά, έχει σταθερή πρόοδο, έχει καταφέρει να ανοίξει 16 διαπραγματευτικά κεφάλαια και η βούληση της σερβικής κυβέρνησης παραμένει σταθερά να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στήριξη που παρείχαν με τους συνομιλητές του στην επανέναρξη του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, «η επιτυχία του οποίου έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας». Στη συνάντηση, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, συζητήθηκε και η μεγάλη δυναμική που αποκτά συνολικά η περιοχή με τη Συμφωνία των Πρεσπών και η ανάγκη, η Βόρεια Μακεδονία να αποκτήσει ευρωπαϊκή προοπτική. «Πιστεύω και πιστεύουμε όλοι μας ότι θα πρέπει αυτά τα βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, το μεγάλο βήμα αυτής καθεαυτής της Συμφωνίας αλλά και τα βήματα που είναι διατεθειμένη να κάνει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν μέσα από τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια ημερομηνία για την ενταξιακή διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.