Τι θα συμβεί αν σταματήσετε να πλένετε τα χέρια σας για έξι μήνες;

featured image

Οι περισσότεροι από εμάς ακούγαμε από μικρή ηλικία τους γονείς μας να μας ρωτάνε αν πλύναμε τα χέρια μας πριν καθίσουμε στο τραπέζι για φαγητό.

Τι θα συνέβαινε όμως αν σταματούσατε να πλένετε τα χέρια σας για μισό χρόνο;

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094592273-0"); });

Πιστεύετε ότι θα υποφέρατε από δυσάρεστες συνέπειες; Στην πραγματικότητα, ναι, και οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ πιο σοβαρές από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις συνέπειες των άπλυτων χεριών:

Αν σταματήσατε να πλένετε τα χέρια σας πριν από το μαγείρεμα ή το γεύμα, θα αρχίσετε να υποφέρετε από τροφικές δηλητηριάσεις ήδη μετά από λίγες μέρες. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι περισσότερες δηλητηριάσεις οφείλονται σε άπλυτα χέρια. Μετά από αρκετές μέρες με βρώμικα χέρια, τα μάτια σας θα κολλήσουν επιπεφυκίτιδα. Με το να μην πλένετε τα χέρια σας, καθιστάτε ευάλωτους σε ασθένειες και τους γύρω σας. Μετά από μια εβδομάδα ή ακόμα και νωρίτερα, θα αρχίσετε να έχετε ασθένειες του αναπνευστικού, όπως η γρίπη ή ένα κοινό κρυολόγημα, καθώς και γαστρεντερικές λοιμώξεις τις οποίες θα μεταδίδετε. Όχι μόνο η περιττωματική ύλη, αλλά και το σάλιο ή τα ούρα θα καταλήξουν στο φαγητό σας αν δεν πλένετε τα χέρια σας. Ακριβώς αυτές οι ουσίες φέρουν τέτοιες τρομακτικές ασθένειες όπως ο κυτταρομεγαλοϊός, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές νευρολογικές βλάβες στα μωρά και στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τον τυφοειδή, που προκαλεί έντονο εντερικό ερεθισμό και τον ιό Epstein-Barr, γνωστός κυρίως ως η αιτία της λοιμώδους μονοπυρήνωσης. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα βακτήρια που απαντώνται σε κοπριά μπορούν να σας κάνουν πολύ άρρωστους, πολύ γρήγορα. Μια μέρα, ίσως παρατηρήσετε ότι τα ούρα σας είναι πιο σκούρα και το δέρμα σας πήρε μια ελαφριά κίτρινη απόχρωση. Εκτός αυτού, θα υποφέρετε από εμετό και ναυτία. Αυτά είναι τα συμπτώματα μιας σοβαρής ασθένειας που ονομάζεται ηπατίτιδα Α. Αν επιλέξετε να παραμελείτε αυτή τη σημαντική διαδικασία υγιεινής, τα μικρόβια που συσσωρεύονται στα χέρια σας θα γίνουν τέλεια πηγή μικροβίων σαλμονέλας, νοροϊού και E.coli. Όλα αυτά τα βακτήρια προκαλούν κακές περιπτώσεις διάρροιας. Εάν σταματήσατε να πλένετε τα χέρια σας, οι βρομιές θα συσσωρεύονται κάτω από τα νύχια σας και θα μυρίζουν δυσάρεστα.

Οι ειδικοί συστήνουν να πλένετε τα χέρια σας:

μετά την επίσκεψή σας στην τουαλέτα πριν καταναλώσετε φαγητό πριν και μετά την ετοιμασία φαγητού μετά την επαφή σας με κατοικίδιο πριν και αφού έρθετε σε επαφή με άρρωστο άτομο

Πώς να πλένετε σωστά τα χέρια σας;

βρέξτε τα χέρια σας με κρύο ή ζεστό νερό και κλείστε τη βρύση χρησιμοποιήστε υγρό σαπούνι δώστε ιδιαίτερη προσοχή ανάμεσα στα δάχτυλα και τα νύχια σαπουνίστε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ξεπλύνετέ τα καλά με νερό στεγνώστε καλά με πετσέτα

Αυτή η απλή αλλά σημαντική τακτική μπορεί να σας προστατεύσει από αναρίθμητους κινδύνους. Σύμφωνα με έρευνες, μόνο το 19% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο πλένουν τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Θα βελτιώσουμε αυτά τα στατιστικά στοιχεία;

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.