Όταν η ψυχή ασθενεί παιδεύεται το σώμα

featured image

Δεν μπορείτε να σηκωθείτε το πρωί, έχετε πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές. Τίποτε δε μοιάζει να είναι φωτεινό στη ζωή σας. Τίποτα δεν είναι ακριβώς όπως το θέλετε, ούτε καν η υγεία σας, η ψυχική πρωτίστως. Γιατί πρέπει να παραδεχτείτε πως πρώτα η ψυχή σας αρρώστησε, μπούχτισε, σιχάθηκε όσα ζει και μετά ταλαιπώρησε και το σώμα σας.

Αυτό είναι η σωματοποίηση του άγχους. Στεναχώρια για πράγματα που δε σας καλύπτουν πλέον. Μια σχέση που δεν έχει να προσφέρει τίποτα πια, όμως φοβάστε να φύγετε, φοβάστε να μείνετε μόνοι σε έναν κόσμο που έχει αποφασίσει πως όσοι είναι μόνοι τους είναι ανεπαρκείς ή δυστυχισμένοι. Άγχος από ένα εργασιακό περιβάλλον που τελείωσε μέσα σας, δεν έχει να προσφέρει καμία ευχαρίστηση παρά μόνο μια οικονομική ασφάλεια, που είναι κι αυτή τόσο δύσκολη στις μέρες μας. Κακές οικογενειακές σχέσεις που μπορεί να πηγάζουν απ’ την αδυναμία των γονιών να συνειδητοποιήσουν πως τα παιδιά μεγάλωσαν και δεν μπορούν να τα ελέγχουν πλέον, γι’ αυτό και θα πρέπει να τα αφήσουν να πετάξουν μόνα.

Ο βασικότερος λόγος ωστόσο της σωματοποίησης είσαστε εσείς οι ίδιοι. Εσείς που αφήνετε τους υπόλοιπους να καθορίζουν τις ζωές σας, που τους επιτρέπετε να επηρεάζουν τα συναισθήματά σας και τις αποφάσεις σας. Δεν έχετε το θάρρος να πάρετε αποφάσεις με αποτέλεσμα τα προβλήματα να διαιωνίζονται, να σας πνίγουν και να σας κάνουν να αισθάνεστε ότι αυτά σας ελέγχουν. Δεν έχετε το θάρρος να αντιμετωπίσετε κατά πρόσωπο όσους σας πιέζουν και σας αναγκάζουν να παραμείνετε σε καταστάσεις τελειωμένες, επειδή είναι σταθερές, ασφαλείς και κάνουν εκείνους ευτυχισμένους -όχι, όμως, εσάς! Σωματοποιείτε την αδυναμία σας να αντιδράσετε, να ξεκινήσετε καινούργια πράγματα, να διεκδικήσετε τον χώρο σας.

Η σωματοποίηση του άγχους θεωρείται μια απ’ τις σύγχρονες ασθένειες της εποχής που βιώνουμε, μιας εποχής σκληρής κι εγωκεντρικής. Μιας εποχής που δεν ενδιαφέρεται για τα συναισθήματα των ανθρώπων, αλλά για τους κανόνες και τα κουτάκια της. Είναι ελάχιστοι εκείνοι που έχουν τη δύναμη να αντιδράσουν, να πουν «όχι» σε αυτή την καταπίεση και να κάνουν μόνο όσα τους ευχαριστούν. Οι περισσότεροι αφήνονται στο έλεος των «πρέπει».

Πρέπει να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται γιατί αυτό το «εκεί» προσφέρει ασφάλεια, πρέπει να αρνηθούν αυτόν που αγαπάνε γιατί δεν είναι αρεστός απ’ την οικογένεια. Πρέπει να πνίξουν τα όνειρά τους, γιατί δεν έχουν να τους προσφέρουν τίποτα και θα τους καταστρέψουν. Πρέπει να σκύψουν το κεφάλι ακόμα κι άρρωστοι στην ψυχή κι εν συνεχεία στο σώμα, επειδή αυτό θα τους κάνει καλούς και συμβιβασμένους εργαζόμενους, κόρες, γιους, φίλους.

Τελικά τι πρέπει να κάνετε για να είστε εσείς ευτυχισμένοι και να μην αρρωστήσετε ξανά; Μιλήστε, πείτε όσα σας πνίγουν και δεν είναι σύμφωνα με τη δική σας αντίληψη. Όταν δε μιλάτε, κάτι σας πνίγει μέσα σας κι αυτό το κάτι δε θα αργήσει να ξεσπάσει. Δυναμώστε τις ψυχές σας  δώστε τους γερά εφόδια, ούτως ώστε να μην ακούνε κανένα και τίποτα. Οι ζωές σας ανήκουν σε εσάς κι όχι στους υπόλοιπους.

Πάρτε ένα χαρτί και γράψτε, γράψτε όσα σας αρρωσταίνουν, παρουσιάστε σε εσάς του ίδιους ποια είναι τα πραγματική αίτια της αρρώστιας που βιώνετε και θα συνειδητοποιήσετε πως δεν αρκούν από μόνα τους ούτε τα φάρμακα ούτε κάποιος γιατρός για να σας θεραπεύσει. Η πηγή της ασθένειας κι η ίαση της ασθένειας ξεκινάει από εσάς και καταλήγει σε εσάς.

Αγαπήστε τον εαυτό σας, σεβαστείτε τον και μην επηρεάζεστε από όσα θεωρούνται σωστά και φυσιολογικά. Σωστό είναι ό,τι σας κάνει ευτυχισμένους και δε σας αρρωσταίνει. Δεν επιτρέπεται να είστε άρρωστοι για χάρη κανενός. Δεν επιτρέπεται να χάνεται τον ύπνο σας προκειμένου οι υπόλοιποι –φίλοι, συγγενείς, συνάδερφοι– να είναι ικανοποιημένοι. Εκείνοι θα είναι ήρεμοι κι υγιείς ενώ εσείς ταλαιπωρημένοι σε κορμί και ψυχή.

Μην ασκείται βία στην ψυχή σας, μην εξασθενείτε τις δυνάμεις σας σε ανούσιες καταστάσεις. Ό,τι δεν προχωράει, καλύτερα να κόβεται κι ό,τι μπορεί να κρύβει την παραμικρή υποψία αρρώστιας, πρέπει να απομακρύνεται. Εσείς είστε ο λόγος που είστε καλά κι εσείς ο λόγος που ασθενείτε.

Αν για πολύ καιρό είστε συνεχώς άρρωστοι και χάνετε τις δυνάμεις σας, να είστε σίγουροι πως είναι τα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά στη ζωή σας. Ψάξτε, βρείτε τι είναι λάθος και διορθώστε το. Ακόμα κι αν χρειαστεί να κόψετε απότομα την επαφή με το παρόν σας, γιατί το μέλλον μόνο καλύτερο μπορεί να είναι και σίγουρα πιο υγιές.

Συντάκτης: Γεωργία Κοκκονούζη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

[pillowfights.gr]



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.