Βίτσας: Δεν είμαστε ένωση μόνο για τις τράπεζες και τα οικονομικά

Στις διαστάσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς και στις πολιτικές εξελίξεις, αναφέρθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
Για τα θέματα της αρμοδιότητάς του, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το πρώτο ζήτημα είναι πώς στεκόμαστε απέναντι στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, το οποίο έχει τρεις διαστάσεις. Η μία είναι η εξωτερική διάσταση. Υπάρχουν χώρες απ" όπου ξεκινούν αυτές οι ροές. Πώς αντιμετωπίζεις αυτές τις χώρες ώστε να μη ζουν σε ακραία φτώχεια ή να μην υπάρχει πόλεμος. Κι εδώ η Ευρώπη δεν έχει κάνει πολλά πράγματα. Αντίθετα, μερικές φορές πολιτικές ορισμένων κρατών είναι η γενεσιουργός αιτία. Δεν φτάνει να δίνεις κάποια χρήματα -που δεν δίνεις αρκετά- συγχρόνως πρέπει να παρατηρείς και να βοηθάς ώστε οι άνθρωποι εκεί να έχουν ζωή, γιατί τα χρήματα που δίνεις μερικές φορές τα χρησιμοποιούν κυκλώματα διαφθοράς».
«Η δεύτερη διάσταση είναι η διαχείριση των συνόρων κι εκεί υπάρχουν πάλι δύο θέματα, το ένα είναι πώς αντιμετωπίζεις τους διακινητές, μην ξεχνάμε ότι η διακίνηση των ανθρώπων είναι η τρίτη αιτία παράνομου πλουτισμού. Το δεύτερο θέμα είναι ότι υπάρχει κι ισχύει το διεθνές δίκαιο, δηλαδή η συνθήκη της Γενεύης, που κατοχυρώνει μια σειρά δικαιώματα και τα οποία πρέπει να τα χρησιμοποιείς, δεν μπορείς να πας πίσω από αυτά, διότι εάν πας πίσω από αυτά, ό,τι έχει κατακτήσει ο ανθρώπινος πολιτισμός το έχεις χάσει. Και το τρίτο κομμάτι είναι ότι αφού είμαστε μια ένωση, δεν είμαστε ένωση μόνο για τις τράπεζες και τα οικονομικά, είμαστε ένωση που διαχειρίζεται σε ένα επίπεδο συνευθύνης κι αλληλεγγύης όλα τα ζητήματα. Ο δίκαιος καταμερισμός, σε κάθε κράτος-μέλος, του αντικειμενικού βάρους που έχει, πρέπει να μπει σε πρώτο επίπεδο» πρόσθεσε ο κ. Βίτσας.
«Σαν Ελλάδα προσπαθούμε να χτίσουμε συμμαχίες. Κάποιες τις χτίζουμε, κάποιες έχουμε δυσκολίες γιατί υπάρχει και μία γενικότερη προσπάθεια των κυβερνήσεων να πετάξουν έξω τέτοιες λογικές, και να ενδιαφερθούν μόνο γι" αυτό που λέμε φρούρηση των συνόρων, των εξωτερικών συνόρων. Εμείς έχουμε τελείως διαφορετική γνώμη απ" αυτήν που εκφράζει η ιταλική κυβέρνηση σε σχέση με αυτό το ζήτημα. Η Ελλάδα προωθεί ορισμένα βασικά στοιχεία, ότι υπάρχει το διεθνές δίκαιο, η φιλοξενία, η αλληλεγγύη, και η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας» τόνισε ο υπουργός. Όσον αφορά τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές επισήμανε: «Οι ροές σε σχέση με το 2015 στην Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 95%. Η συζήτηση γίνεται όχι πάνω σε ένα ζήτημα που βρίσκεται σε έξαρση, αλλά γίνεται για να γίνει μια άλλη ατζέντα που, ξεκινώντας από το μεταναστευτικό, θα πάει και σε άλλα θέματα».
Σχετικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης γύρω από τις εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε: «Εμείς θα συνεχίσουμε αυτήν την πολιτική. Έχουμε δυσκολίες, καθώς οι ροές από την Τουρκία δεν σταμάτησαν και δεν υπάρχει μία στρόφιγγα με την οποία φεύγει κόσμος από την Ελλάδα και πάει σε άλλες χώρες, άρα κάθε τι προστίθεται.
Θα κάνουμε μεγαλύτερες προσπάθειες. Οι μεγαλύτερες προσπάθειες είναι να βρούμε κι άλλους χώρους φιλοξενίας, να κάνουμε πιο γρήγορα τις διαδικασίες ασύλου, πάντοτε με πιστότητα στη βάση του διεθνούς δικαίου, και να κρατάμε τις αξίες μας σε όλο τον ελλαδικό χώρο». «Σε αυτήν την κατεύθυνση κάνουμε προσπάθεια ώστε να εξευρεθούν στην ηπειρωτική χώρα κι άλλοι χώροι φιλοξενίας ή να μεγαλώσουν σε δυναμικό αυτοί που υπάρχουν, ώστε να αποσυμπιεστούν τα νησιά. Τα νησιά αυτήν τη στιγμή είναι 16.000 άνθρωποι στα ΚΥΤ κι άλλοι 3.000 σε διάφορες άλλες δομές. Εκεί επικεντρωνόμαστε ώστε να έχουμε μία ανθρώπινη φιλοξενία, ώστε άλλοι να επιστρέψουν στις χώρες τους όταν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία κι άλλοι να ενταχθούν μέσα στην κοινωνία. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων και πρώτα και κύρια του προοδευτικού κόσμου, και βέβαια του αριστερού κόσμου, γιατί έχει μεγάλη σημασία η συμμετοχή και η προσπάθειά μας στην κοινωνία των πολιτών» συμπλήρωσε.
Επιπλέον, όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις και τον ανασχηματισμό, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστήριξε: «Κάθε κυβέρνηση κρίνεται από την αποτελεσματικότητά της. Κι αυτή η κυβέρνηση θα κριθεί, αλλά αυτή η κυβέρνηση έχει βασικά στοιχεία. Είναι βασικό το γεγονός ότι ακολουθεί την ίδια γραμμή, τον ίδιο πυρήνα, κάνει ανανέωση και φέρνει στο προσκήνιο μια γενιά νέων στελεχών και κάνει και πολιτική διεύρυνση που αντιστοιχεί και στις ανησυχίες ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας. Έτσι θα κριθεί αυτή η κυβέρνηση κι από τον βηματισμό που θα ανοίξουμε τώρα όπου υπάρχει μια υγιής βάση, υπάρχουν ευθύνες, υπάρχουν κι ανοιχτοί δρόμοι ώστε να κάνουμε το επόμενο βήμα, της ανάπτυξης και της δίκαιης μοιρασιάς».
Ακόμη, αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον κ. Γιάννη Μπαλάφα, ο κ. Βίτσας σημείωσε: «Θέλω να δώσω και μια απάντηση σε όσους φτιάχνουν δικά τους σενάρια. Η δική μου συνεργασία με τον Γιάννη Μπαλάφα ήταν άριστη και στα 35 χρόνια που συνεργαζόμαστε και σε αυτούς τους έξι μήνες. Το γεγονός ότι επιλέχθηκε το υπουργείο να μην έχει υφυπουργό δυσκολεύει τη δική μου τη δουλειά και δεν έχει τίποτα να κάνει με την αξία και την προσφορά του Γιάννη Μπαλάφα, ο οποίος έδειξε και σαν αριστερός χαρακτήρας τι σημαίνει για εμάς ότι κάνουμε μία πολύ συγκεκριμένη δουλειά, άλλοι στην κυβέρνηση, άλλοι στο Κοινοβούλιο, άλλοι στο κόμμα, άλλοι στις κοινωνικές προσπάθειες. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω».


Από το Blogger.