Βόμβα με το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων στα ΜΜΕ


Μία νέα υπόθεση που τρενάρει εδώ και χρόνια, σε μια προσπάθεια να αποσιωπηθούν ευθύνες και ενοχές, αναμένεται να απασχολήσει την κοινή γνώμη και το πολιτικό σκηνικό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για το σκάνδαλο των τραπεζικών θαλασσοδανείων προς Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που δόθηκαν σε εκδότες με όρους χαριστικούς. Δάνεια χωρίς εγγυήσεις και υποθήκες. Ηχηρά ονόματα του εκδοτικού χώρου που πέρασαν από την αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής παριστάνοντας τους «γκουρού» της ενημέρωσης βρίσκονται πια ένα βήμα πριν από την απόλυτη απαξίωση και τη δήμευση των περιουσιών τους.

Δεκάδες τραπεζίτες, ανώτατα και ανώτερα αλλά και μεσαία στελέχη τραπεζών θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις. Ηχηρότατα ονόματα του τραπεζικού χώρου που πρωτοστάτησαν στη συγκρότηση του χάους προ μνημονίων αναμένεται να «δουν» ακόμη και «βραχιόλια» μετά την ανακοίνωση της δίωξής τους από τις δικαστικές αρχές. Μιλάμε για 30 με 40 ονόματα του τραπεζικού χώρου.

Η ΟΤΟΕ και τα τραπεζικά παραρτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων των κομμάτων επιβεβαιώνουν το επικείμενο «τσουνάμι». Τα συστημικά τραπεζικά ιδρύματα είναι λεπτομερώς πληροφορημένα για τις διαστάσεις του επερχόμενου σκανδάλου. Το πολιτικό σκηνικό θα εμπλακεί εκ νέου στα γρανάζια μιας υπόθεσης για την οποία η κοινωνία μιλούσε ανοικτά, αλλά το σύστημα της διαπλοκής αποσιωπούσε επιμελώς. Ενημερωτικοί οργανισμοί όπως ο ΔΟΛ, το ALTER, τα πρώην συγκροτήματα που έστησαν το δίκτυο της διαπλοκής, από τον Σταύρο Ψυχάρη έως την «Πήγασος», βρέθηκαν στον πυρήνα αυτής της υπόθεσης.

Σε άμεση συνεργασία με τους επώνυμους τραπεζίτες έλαβαν τα δανεικά αλλά αγύριστα. Τα δάνεια αυτά καλύφθηκαν πίσω από θυγατρικές των τραπεζών και υπεράκτιες εταιρείες. Ήταν μία καλοστημένη μηχανή που παραπλανούσε θεσμούς και παραβίαζε νόμους. Γέμιζαν οι τσέπες των εκδοτών και από τα ποσοστά της μίζας γέμιζαν οι υπεράκτιοι λογαριασμοί των τραπεζιτών.

Υποσκάνδαλο σε αυτήν την υπόθεση είναι και τα δάνεια στα πολιτικά κόμματα. Οι ίδιοι τραπεζίτες, την ίδια περίοδο, οι ίδιες υπογραφές. Πρόκειται για σύστημα αλληλοτροφοδότησης και αλληλοϋποστήριξης.

Οι δικαστικές αρχές αναμένεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ανακοινώσουν αυτές τις ποινικές διώξεις. Το βεληνεκές του σκανδάλου θα κάνει τις παραιτήσεις του υπουργικού ζεύγους και το πολιτικό σκάνδαλο της επιχορήγησης του ενοικίου τους να μοιάζουν με ένα σύντομο ανέκδοτο. Αυτό σημαίνει, δυστυχώς, πως η οιονεί προεκλογική περίοδος που διανύουμε θα κινηθεί μεταξύ της υπόθεσης Novartis και του σκανδάλου των θαλασσοδανείων.

Με τρανταχτά ονόματα στη σέντρα. Οπότε και ο προεκλογικός πολιτικός λόγος όλων των κομμάτων θα ενταχθεί στο πλαίσιο της σκανδαλολογικής αντιπαράθεσης. Επί της ουσίας, η σκανδαλολογία θα διαμορφώσει τις στρατηγικές και τις τακτικές των κομμάτων στην πορεία προς τις επόμενες εκλογές. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το πολιτικό σκηνικό δεν μπορεί να παίξει το χαρτί της παροχολογίας λόγω μνημονίων και επιτροπείας. Το κυβερνητικό μπλοκ επιλέγει να δώσει την εκλογική μάχη επί της διαπλοκής και διαφθοράς. Η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει να προσανατολίσει τη στρατηγική της στην επίθεση κατά του Δημοσίου με «εργαλείο» τη μείωση των δημοσίων δαπανών. Το σκηνικό έχει στηθεί και οι παράμετροι έχουν τοποθετηθεί στον προεκλογικό αλγόριθμο.


Από το Blogger.